Tuesday, February 28, 2017

What happen in 2016-Part 2

ASSALAMUALAIKUM 
hello my beautiful readers. 
may Allah bless all of us. InsyaAllah. don't forget to recite your khafi today guys. 

seperti yang dijanjikan, i akan update part 2 punya cerita pasal 2016. maklum lah, dua kali i update instagram dengan situasi bengong di hospital. bak kata adik2 i, "orang kuat sudah tumbang". 
Alhamdulillah, Allah menganugerahkan kesihatan yang sempurna pada i. sentiasa sihat, sentiasa sado. aceceh. sebab tu bila i update masuk hospital, semua kecoh baq ang !!! 

 
ni masa my first admition. dah lepas operation. keje i membuta je sepanjang kat hospital ni. HAHAHAHHA

and im really sorry to those yang chat, dm, and comment kat insta yang curiously asking me what happen tapi dengan banggang nya i tak reply. HAHAHAHAHA. 
*sooo sorry guys*
bukan i tanak reply. tapi jawapan i akan membawa kepada penimbulan cerita yang i tak sepatutnya cerita. like, aib sendiri dan keluarga kan. so, lets keep it as a secret. boleh ?

 
ni my second admition. haa, 5 hari mereput kat hospital lepastu sebulan dok pakai benda tu. macam gila kan. HAHAHAHA

so why i injured i taboleh cerita. but what happen i can explain it here. 
i was found unconcious by my little brother. *boyfriend sepenuh masa*
then, dia bawak i ke kecemasan. i dont know what really happening before that. tapi bila i sedar i dekat kecemasan and my kepala was so sakit. sakit nak mampus okay sampai menangis teruk. 
the pain start from my tengkorak belakang sampai ke tengkuk, and the upper part of my spine. 

i takde suara nak bercakap sampai docter kat kecemasan tu marah. and like seriesly, when you are in pain, you cuma rasa nak jerit tapi you cannot speak. if you know what i mean lah. 
*ke aku je drama queen* 
and thank god masa tu my brother yang nurse tu datang and calm me down. hinggus dah meleleh tau. kau rasa ? i dah feel that masin2 effect tau. hahahahahaha
and all of sudden the situation jadi senyap tapi huru hara sbb docter diagnose i sebagai CC. 
what is CC ?

*you can refer to the link for futher information*

macam minor head trauma lah kiranya. docter cakap kepala i terhentak dengan kuat dan berlaku gegaran pada otak. so, kesan daripada hentakan tu i mengalami minor amnesia. 
sekarang, otak i takboleh terlalu bekerja keras, or else i akan sakit nyutnyut kat bahagian belakang yang injured tu. 
so sepanjang 5 hari i kat hospital, macam2 jenis scan, xray dibuat. buat CT-BRAIN, CT SCAN, CERVICAL X-RAY, SKULL X-RAY. gila banyak dik. dan kepala ni asik dipiuh2 sampai naik kering air mata ni menangis. *dramanya*

the night masa i admit tu, i tak kene pakai cervical collar tu lagi and i suruh adik i balik since ibu sorang kat rumah. tapi bila esoknya adik i datang visit i, dari jauh dah dok menangis tercegat. sampai kat i, dia peluk i dia nangis.
 "ni semua salah adik. adik tak jaga akak. adik minta maaf."
berkali dia dok ulang ayat tu. basah baju i. kau rasa ? 
alahai, sayunya hati. adik i nangis untuk i tau. i loveyou boyfriend❤❤ 
yelah, angah jauh, so dia je lah lelaki yang bertanggungjawab jaga i and ibu. so dia rasa dia failed jaga i bila benda tu jadi. 
and the best thing, angah sanggup mai balik bp jenguk i even tengah dok sibuk dengan fyp. 
now i know how impotant i am to my family members. ceewaaaahhhh !!

kalau nak digambarkan macamana sakitnya tu, takde lah teruk, tapi for a month i kene pakai benda alah bongok kat tengkuk tu. sebulan dik, sebulan!! 
jalan dah serupa robot sebab kepala ni taboleh nak menoleh. tapi dengan usaha fisioterapi dan pain management, i berjaya toleh2 tanpa ragu dah. hehehehehe

hep hep hooray !!! 

lepas je incident tu, i kerap gelap mata. dia macam tengah drive tetiba je hitam. tahu2 i dah gedebuk langgar kereta orang. HAHAHAHAHA *turun kereta muka tak bersalah*

the latest i balik kelas malam, baru start enjin and tiba2 i rasa dunia ni macam berputar. automatically tengkorak belakang tu sakit. tapi bila checkup docter kata tu normal bila dah penah CC. 

and ada yang tanya, kenapa i CC tapi i buat fisioterapi. 
so, jawapannya adalah, due to the CC, i punya bahagian cervical ada soft tissue injuries. sebab tu lah i takboleh menoleh kanan kiri dan atas. 
oleh kerana itu, i follow fisio and pain management untuk bantu i kembali berpijak seperti sedia kala. aiicehhhh. 
tapi, oleh kerana i dah sibuk dengan kelas, i sendiri stop fisio. kesannya i sakit je lah. sbb tanpa treatment kan. and i kene tanggung sendiri lah. taboleh salahkan pihak hospital sbb kita yang stop sendiri the treatment. 

apa lagi nak mencarut dalam ni about the incident? ntah lah. tapi macam biasa, kalau you guys ada benda nak tanya regarding the sintom (how to spell sintom ? bebal nya hahahaha) ke, how to heal ke, you can freely dm me dekat fb i okay. macam biasa guys☺✌ 

so itu sahaja. 
bye beloved readers, stay healthy and pretty.
much loves, faa

Friday, February 24, 2017

What happen in 2016- Part 1

ASSALAMUALAIKUM
hye hye fabulous readers.

Alhamdulillah i dah nak masuk minggu ketiga semester 4. segalanya dipermudahkan Allah. Syukur.
getting started all over again is not as easy as i though. it is dificult, tiring, heart breaking sometimes. hehehehe *drama lebih 
but thanks to Allah, he helps me to faced everything and im so blessed.

so dengan kemunculan semula faalee, some of my friendlist and underdog bloggers pm me and ask me what happen, hows life and lots more questions yang i dont know nak jawab macamana. i choose to keep everything silent. But, somehow i need to make it clear jugak kan.

so, soalan yang paling famous adalah masa my first admission. i masuk ward disebabkan i go trough an operation. at that time i kerja. i dah sakit for a week but i tahan je. konon2 sado lah nak tahan.
and last three days the pain become worst. i though it is just my urinary tract infection (UTI)
*boleh click link for more info regarding UTI.
i memang ada UTI since i was 14years old if im not mistaken. the simptom masa i sakit tu sama macam UTI. so i just take my medication and continue my work macam biasa. malangnya, the pain tak reduce pun. im in pain for 1week and 3 days. masuk hari ke-empat, sumpah i taktahan. kebetulan waktu tu ibu ada appoinment dekat hospital, so i hantar dia lepastu terus ke kecemasan. 

once masuk jumpa docter, docter tu tekan2 perut bagai, dia kata ini mungkin appendik. i siap boleh kalis you alls. sbb i tahu appendik akan kene operate. like DAAA ! i penakut okay !! hahahahahaha

me : tak lah docter. i rasa ni UTI kot. i memang ada UTI. 
doc : i yakin ni mesti appendik. 
me : no lah docter. i still can walk, work and so on. takkan lah appendik. 
doc : but you look pale. okay like this, kita buat urine test, kalau urin you tak kotor, you positively appendik. sbb sintom appendiks ada kat you.  

so i pun pegi lah isi botol tu dengan urin i. and right after the result, the docter called me inside again. and.......

doc : so, fazleena. your urine is clear. so this is absolutely an appendik sintom. appendik ni satu benda yang you takboleh buat main. so, kita hantar awak masuk ward and kita akan buat immediate operation. 
me : (muka dah cuak) doc, takboleh ke you bagi ubat kecutkan appendik ke apa ke. ubat tahan sakit ke. instead of an operation. 
doc : benda ni boleh bawak mati. so, kita akan masuk ward and tggu pakar untuk operation. 

and tanpa belengah, nurse terus masukkan jarum, masuk air and pakai gelang masuk ward. 
mak nenek !!!
mana lagi nak lari. dah siap semua tu bagai. sbb i dah terfikir nak lari. hahahaha

so petang tu, pakar terus datang jumpa i and again perut i kene tekan2. AGAIN !
like seriously, sepanjang i dalam ward dari pagi ntah berapa juta kali docter datang, dok tekan perut. dari houseman sampai lah MO sampai lah ke pakar. and sumpah i rasa macam nak carut je muka dorang. kan dah tahu appendik kenapa nak tekan lagi. 
SAKIT FAHAM ??? 
but i know and i understand, it is apart of the procedure. 

so, bila the pakar datang and tgok i, she told all the docters and nurses to book an operation theatre as soon as possible sbb dia nak buat immediate operation. at that time docter tengok i dah taboleh bear with the pain. and dorang takot the appendik burst. so petang tu jugak i kene puasa *sebenarnya dah puasa dari pagi and tepat pukul 12pagi i ditolak masuk ke dewan bedah. 

perasaan i masa tu bercampur. sebab yang teman i adalah ibu. i takot itu kali terakhir i dapat tengok ibu. dia pun nangis masa tu sbb tengok i menahan sakit. and bila i minta ampun bagai, lagi lah dia menderu air mata. masuk OT, Allah ! perasaan i takot, menggigil, sakit and i meleleh air mata. sampai docter i tegur, "dik, jangan takot. sikit and sekejap je". cuma selawat dan kalimah suci Allah jadi teman i sebagai penenang jiwa. bila docter psangkan oxygen and semua wayar2 kat badan, i pun diberi arahan untuk tarik nafas secara perlahan dan kira sampai 10 lepastu tak sedar apa dah.

tahu2 bila i sedar je, i sakit sangat. rasa sakit tu Allah je yang tahu. i tak penah rasa sesakit tu. orang cakap, sakit dan luka dihati lebih sakit dari luka di badan. tapi kalau tanya i, i lebih rela dilukai di hati daripada kene luka kat badan macamni. SAKITTTT TOQQQ ! 

I sedar je i terus cakap i nak mengiring waktu dalam ward pemerhatian. lepastu bila keadaan i dah stabil, diorang tolak i semula ke dalam ward. sehari jugak lah i terbaring je taboleh buat pape. practice berjalan dah rupa orang dalam pantang. tapi ibu lah yang banyak bantu i dalan healing process. THANKS MOM ! 

tapi ada bad news jugak, findings from my operation bukan sahaja appendiks. tapi docter jumpa cyst pada ovary i. and also im facing a reverse menstruation. so right now, i under gynae for my cyst problem. the docter told me that my percent of getting pregnant is low. but still, i wont give up. ini cuma dugaan Allah kan. dia boleh beri ujian, dan dia boleh tarik semula ujian nya. atau dia boleh balas dengan pemberian ganjaran yang setimpal. INSYAALLAH. 

so thats all darls. untuk second admission, i akan update dalam what happen in 2016-part2. Insyaallah jika diberi kesempatan. 

bye bye darls
much loves, faa.

Monday, February 6, 2017

HELLOOOO 2017 !!!!!

ASSALAMUALAIKUM 
HYE BELOVED READERS

oh my dear, its been a year since my last update. siapa sangka i tak update blog i langsung sepanjang 2016. This is not just sarang labah-labah je uolls, dah naik rebah dah blog i ni dimakan anai-anai kaedahnya. HAHAHAHAHA


so what happen sepanjang 2016 ? 
ohh my my ! 
macam-macam hal uolls jadi. nak cerita satu satu memang barai lah satu entri ni. 
ive been facing a lot things ohh, a lot of shits. fucking shits ! opsss sorry tercarut ! 

so nak tahu apa jadi ?
okay, bzbody sangat uolls. HAHAHAHAHA 
thanks for those yang bertanya, i know you care.
but sometime, kita perlukan masa untuk sendiri kan ? 
like healing time. katakaoo ! HAHAHAHAHHA
and NOW ! FAA IS BACK ! 

KAU NAK CACI MAKI AKU KE, CACI LAH DIK. SIS OKAY. 
you break me down once, but i wont let you do it twice !

bye darls, 

much loves, faa